Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3
Гласувай за Топ 20:

Несебър

Исторически забележителности


Несебър е един от най-древните градове в Европа. Основан е под името Месемврия. Старият град е дълъг 850 м и широк 350 м. През различни периоди от своето съществуване е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. До наши дни е запазена единствено западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата. За първи път градът е включен в границите на България през 812г., когато е завладян от кан Крум.

Част от 100-те национални туристически обекта Карта Упътване

Коментари:

Валентин Грозев на 02.02.2018 в 16:39
Археологически музей "Старинен Несебър" Несебърският полуостров със своята акватория през изминалите четири десетилетия разкриват богати колекции от значими паметници на култура, които щриховат историята на някогашна Месамбрия и Несебър от Средновековието. Една голяма част от експонатите е прехвърлена в Археологически музей „Старинен Несебър“. Сградата помества четири големи зали и свързващо ги антре. В най-общи линии тази национална ценност на България съхранена по земите около морския град е разпределена, каккто следва: Къщата на Москояни, която представлява етнографски музей. Той е сред неповторимите възрожденски паметници отговарящ по всичко на архитектурата на Несебър от годините на българското Възраждане. Постройката е двуетажна. Има пет помещения, приземен етаж от камък с висока врата и дърворезбован таван. В него е изложена етнографска изложба и дори за територията на Бургас е най-интересният обект. В него са запазени национални носии и тъкани, използвани през вековете. Археологическият музей в Несебър е издигнат през 1956 год., а в църква „Св. Йоан Кръстител” е изложена първата му експозиция Години по-късно музеят бива преместен през 1994 год. Днес всеки турист може да зърне дипломата на музеят, която удостоверява Стария Несебър и го включва в Списъка на паметниците от световното културно наследство. За такъв той е признат през 1983 год., на 9 декември. Събитието е тържествено извършено в гр. Флоренция, Италия и обекта е един от защитените от ЮНЕСКО. Измежду уникалните артефакти на музей Старинен Несебър са изложени надпис-декрет на тракийския вожд Садала, съществуващ от III в. пр. Хр. В него се пази богата информация за гръцкия полис и траките, както сребърното съкровище от монети-тетрадрахми. Сред последните има и множество тракийски имитации, а цялото наследство е още едно доказателство за политическият и икономически живот на местното тракийско от XXI-I в. пр. Хр. Насред цялата богата историческа история, която разкрива Археологически музей "Старинен Несебър", всеки гост на този край може да се разходи и в околностите на двата града Старият и Новият Несебър и да се потопи в магията и автентичността на някогашната архитектура, модернизма на съвремието и цялата изключителност на това черноморско курортче. Несебър си остава едно популярно място за почивка през лятото, на хиляди туристи от страната и чужбина, които с интерес опитват всяка частица от история и култура. Търсите хотели в Несебър , то тогава планирайте вашата почивка за море в Несебър от www.bghoteli.eu сега !
Ane на 30.10.2012 в 11:42
Единственият град в България, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. До сега на малкият полуостров са открити 44 черкви - огромен брой за малката територия. Много е красив и дано си остане такъв.
михаил на 04.07.2010 в 09:16
Посетете за да видите...освен комерсиален е и историческа забележителност

Добави коментар:
Изображение за проверка
Моля въведете текста от изображението.