Коментари:

Несебър

Несебър

Валентин Грозев на 02.02.2018 в 16:39
Археологически музей "Старинен Несебър" Несебърският полуостров със своята акватория през изминалите четири десетилетия разкриват богати колекции от значими паметници на култура, които щриховат историята на някогашна Месамбрия и Несебър от Средновековието. Една голяма част от експонатите е прехвърлена в Археологически музей „Старинен Несебър“. Сградата помества четири големи зали и свързващо ги антре. В най-общи линии тази национална ценност на България съхранена по земите около морския град е разпределена, каккто следва: Къщата на Москояни, която представлява етнографски музей. Той е сред неповторимите възрожденски паметници отговарящ по всичко на архитектурата на Несебър от годините на българското Възраждане. Постройката е двуетажна. Има пет помещения, приземен етаж от камък с висока врата и дърворезбован таван. В него е изложена етнографска изложба и дори за територията на Бургас е най-интересният обект. В него са запазени национални носии и тъкани, използвани през вековете. Археологическият музей в Несебър е издигнат през 1956 год., а в църква „Св. Йоан Кръстител” е изложена първата му експозиция Години по-късно музеят бива преместен през 1994 год. Днес всеки турист може да зърне дипломата на музеят, която удостоверява Стария Несебър и го включва в Списъка на паметниците от световното културно наследство. За такъв той е признат през 1983 год., на 9 декември. Събитието е тържествено извършено в гр. Флоренция, Италия и обекта е един от защитените от ЮНЕСКО. Измежду уникалните артефакти на музей Старинен Несебър са изложени надпис-декрет на тракийския вожд Садала, съществуващ от III в. пр. Хр. В него се пази богата информация за гръцкия полис и траките, както сребърното съкровище от монети-тетрадрахми. Сред последните има и множество тракийски имитации, а цялото наследство е още едно доказателство за политическият и икономически живот на местното тракийско от XXI-I в. пр. Хр. Насред цялата богата историческа история, която разкрива Археологически музей "Старинен Несебър", всеки гост на този край може да се разходи и в околностите на двата града Старият и Новият Несебър и да се потопи в магията и автентичността на някогашната архитектура, модернизма на съвремието и цялата изключителност на това черноморско курортче. Несебър си остава едно популярно място за почивка през лятото, на хиляди туристи от страната и чужбина, които с интерес опитват всяка частица от история и култура. Търсите хотели в Несебър , то тогава планирайте вашата почивка за море в Несебър от www.bghoteli.eu сега !

Созопол

Созопол

Валентин Грозев на 02.02.2018 в 16:22
По западното крайбрежие се разполага колония, която в VІІ век пр. Хр. била позната като Аполония. Днес на това място се извисява морският курорт Созопол. Ясно е, че още в миналото тези земи привлекли своите заселници с уникалността и богатата природа, а топографската характеристика само допринесла това да стане още по-осезаемо. Стратегическото разположение на Аполония му дава възможност за улеснен достъп към полиметални руди и дървен материал по цялото Странджанско крайбрежие. Тук се намират плодородни полета познати в цяла Тракия и с не по-малка значимост са солниците отвъд залива. Днес резерват Аполония има голямо културно и национално значение. Той е археологическа ценност, в който се представят постоянни експозиции. В тях туристите могат да видят културно-историческо минало от историята на града, открити археологически находки, направени в продължение на години и представени, чрез експедициите. На това място днес посетителите могат да зърнат възстановени крепостни стени по южното протежение на ивицата около брега, централната част и антични складови помещения подобни на казарми от едно време. В резервата са реставрирани и запазени предмети и артефакти от ранно християнската и средновековна църковна дейност, а в центъра на стария град се намира и църква "Св.Георги". Само преди няколко години е реставрирана и портата на древната Аполония и църква "Св.Никола" от Средновековието. В тази част туристите могат да видят и множество малки старинни къщчики в стил от XVII в. Стилът е известен още като "Черноморски архитектурен стил". За името на Аполония се предполага, че е дадено от преселници от Милет и Фокея. Някога моряците в стремежа си да осигурят благоволението на бога Аполон, създали храма в града неговата бронзова статуя на Аполон. За неин скулптор е известно името на Каламис. Аполония, години наред значело и град на спасението. Един век по-късно, Созопол се установява като християнско средище. Град Созопол бил първото най-голямо пристанище след Константинопол. В годините на създаване на Българската държава от 681 г., хан Крум го превзема и помества в пределите на България. Още в миналото си този край известен днес като Созопол и архитектурният резерват Аполония са били пристанищни градове от най-големите по Черноморското крайбрежие. Още тогава той имал ключова роля, икономически и културен подем. Днес туристите на Созопол го познават като един от центровете по южното Черноморие. Курорта има стара и нова част и лежи върху полуостров Скамни, като покрива частта от древната Аполония Понтика. От пристанището му днес потеглят множество рибарски и туристически корабчета, които допринасят за неповторимостта и романтиката, които се носят там от древни времена. Вижте хотели в Созопол на www.bghoteli.eu

Каньон Чернелка

Каньон Чернелка

Neno на 21.10.2016 в 19:11
Prekrasno masto za pothivka

Каньон Чернелка

Каньон Чернелка

Nama pak на 21.10.2016 в 19:00
hubavo masto

Божият мост

Божият мост

Калина на 08.09.2016 в 15:40
Мястото е уникално, невероятна красота, тишина и спокойствие. Бяхме там преди 20 дни-всички защитни прегради са възстановени. За жалост, наистина липсват указателни табели и въпреки че бяхме с човек, ходил там много пъти в началото се объркахме. Подразни ме и мърсотията-защо посетителите не си събират боклуците/но какво се чудя, това е типичната картинка у нас/.

Божият мост

Божият мост

Боби на 07.09.2016 в 15:43
Мястото е много внушително и красиво. Стига се почти до моста, слиза се по пътечката от снимката. Малко е стръмна, но се слиза и от деца. Малко на табелките лъжат за километрите, но поне ги има. Отбива се преди табелата за село Чирен в ляво, след около 5-6 километра пътя се разклонява и се продължава в дясно, когато пътя стане черен и с чакъл се продължава напред и се спира до втория каменен зид. Зад зида и под него има 2 пътечки по които се слиза до водата. Надявам се да не пропускам нещо.

Еленска базилика

Еленска базилика

Обретенова на 08.08.2016 в 19:04
Къде се намира тази базилика?

Ягодинска пещера

Ягодинска пещера

Желязков на 06.07.2016 в 20:56
Не може да се разгледа нормално. Самото преминаване беше едно препускане при цени на билета 7лв. за възрастни и 4лв. за деца. Отвън Ви вземат такса за един измислен паркинг. Снимането е забранено!!! А сватбите и Новогодишните празници около новопосадената елха- разрешени! Предлагат диск за 2,5лв. Но идеята е човек да се снима за спомен на това красиво място. Загуба на време за мен!

Божият мост

Божият мост

Севделин на 11.05.2016 в 22:37
Няма никакви табели, калта беше ужасна, когато отидох там, така и не разбрах на кой гьол казват Тиганчето и къде е Жабокрек. Но е ужасно, просто ужасно красиво!

Водопад 'Боров камък'

Водопад "Боров камък"

АНи мечката на 18.04.2016 в 12:32
Искам да кажа, че вчера посетих тази екопътека. Наистина е много красиво, НО е МНОГО ОПАСНО. Не навсякъде беше обезопасено. Ако имате непреодолим страх от височина, място е точно за вас, за да си преодолеете фобиите.
Добави коментар:
Изображение за проверка
Моля въведете текста от изображението.